GYIK

Szerencsés vagy! Úgy tűnik, máris minden idők kedvenc úti célja felé vetted az irányt…! Szakértők vagyunk az emlékezetes utazások megteremtésében, és megosztjuk Veled tippeket, hogy az utazás a lehető legélvezetesebbé, egyszerűbbé és biztonságosabbá váljon. Ez az oldal remélhetőleg megválaszolja neked az összes hogyan, mi, mikor, hol és miért kérdésekre a választ, amelyek akkor merülnek fel, ha Baliba utazol… 🙂 🙂

Tudnod kell, hogy Ázsiába utazol!
Itt helyi viszonyok uralkodnak, előfordulhat, hogy a számunkra megszokottól eltérő a helyiek gondolkodás módja, lehetnek hiányosságok a kiszolgálásban és a szervezésben.
A hajós utaknál elő fordulhat, hogy móló hiányában a vízben kell a hajóra lépnünk, ez itt teljesen megszokott.
De hát ettől ez még mindig egy csodálatos és különleges hely, éppen ebben rejlik a dolog varázsa.

Egy kis bevezető Baliról…
Bali csodás sziget, gyönyörű tengerpart, mesés vulkánok, gazdag kulturális és természeti kincsek, remek szállodai szolgáltatások – ez vár azokra, akik úgy döntenek, Bali szigetén töltik egzotikus nyaralásukat. De ez még nem minden, hiszen a csodás szigetet „1000 templom szigeteként” is nevezik, és ez is jelzi, hogy az indonéz szigetvilág egyik legismertebb szigetén számos történelmi és kulturális emléket is bejárhat.

boat

A pihenés során napközben a helyi konyha remekeit fogyaszthatjuk el, majd az esti órákban belekóstolhatunk a sziget gazdag éjszakai életébe. Nagyszerű egzotikus nyaralás, kulturális és természeti feltöltődés! Ezt egyszer ki kell próbálni! Az életre szóló élmény szinte garantált!

bali beach temple bali beach2

A Balin töltött napokat kirándulásokkal, kellemes esti vacsorával, pihenéssel töltjük. A rengeteg program közül azt választod ami neked tetszik! A méltán híres “Manta pointon” óriás mantákkal láthatsz már a hajóról is, akár scuba, akár sznorkel felszereléssel is csodákban lesz részed! Ha Balin járunk mindenképp érdemes kipróbálni a merülést, hiszen a világ legszebb merülőhelye közül sok itt található. A szigeten működő aktív vulkánok közül egyet szintén érdekes  felfedezni, és meglátogatjuk a dzsungelt és az ott vadon élő majmokat, ráadásul a karjaidba vehetsz és dédelgethetsz egy igazi orangután bébit :-).  A kávé ültetvényen megkóstolhatod az összes kávé-, tea és kakaó félét, ami szerintünk igen jó program.

boat

TECHNIKAI INFÓ – FOGLALÁS MENETE nálunk:
Új, kedvező foglalási feltételek – Bali

2021. január 20-ai állapotnak megfelelően visszavonásig az újonnan (2021. január 20. után) készült foglalásokra
Bár Bali még nem látogatható a turisták számára, érdemes már most befoglalni és lefixálni az idei nyaralásokat. Biztosan vagyunk abban, hogy a nyitást követően jelentősen meg fog növekedni az utazási kedv ebbe a térségbe is, mely áremelkedést von maga után, és azt is eredményezheti, hogy a kiválasztott dátumon már telítettek lesznek a szállodák. A mostani foglalással biztosíthatjuk helyünket a kívánt szállodákban és dátumokon, valamint kikerülhetjük az esetleges áremelkedést.

Mivel tudjuk azt, hogy jelenleg még bizonytalan a helyzet a nyitás körülményeit illetően, ezért a légitársaságokkal és a szállodákkal együttműködve kidolgoztunk egy, a korábbinál sokkal kedvezőbb foglalási és fizetési rendszert.
Repülőjegyek (Emirates és Qatar Airways) A repülőjegyeket a korábbi gyakorlatnak megfelelően a foglalást követő 2-3 napon belül meg kell vásárolni. Az újdonság, hogy amennyiben a meglévő jegyekkel nem tudunk, vagy nem szeretnénk utazni, akkor lehetőség van a díjmentes módosításra (módosítási díj elengedése) vagy a levonás nélküli visszatérítésre. Mind a módosítás mind a visszatérítés szabadon kérhető az indulás előtt bármikor orvosi vagy egyéb igazolás nélkül. Mindkét esetben az ügyintézési idő 1-2 munkanap, tehát ennyi időn belül elkészülnek az új dátumokra az új repülőjegyek, vagy lemondásnál ennyi időn belül kerül visszautalásra a kifizetett repülőjegyek ára.

Szállodák, kirándulások:
A 2021. Március 1-ig elindított foglalási igényeknél a szállodák és kirándulások előleg befizetése nélkül foglalhatók függetlenül attól, hogy az utazás dátuma mely hónapra esik. Ezeknél a foglalásoknál a teljes szállás, illetve kirándulásár az indulás előtt 35 nappal fizetendő.

35 napon túl a szállodák, kirándulások díjmentesen módosíthatók (más dátum, más szálloda) vagy akár kötbér nélkül törölhetők.
35 napon belül a szállodák, kirándulások időpontjai felár ellenében módosíthatók a szabad helyek függvényében. Ugyanazon szállodán belül magasabb szobakategóriára vagy magasabb ellátásra történő módosítás díjmentes, csak az árkülönbözet fizetendő.
35 napon belül a szállodák, kirándulások törlése csak kötbér mellett lehetséges, vagy a teljes összeg átcserélhető voucherre, mely 1 éven belül használható fel. A voucher nem átruházható.

Biztosítások:
Az utazáshoz kiemelten fontos biztosítás megkötése, mely az alap betegségek mellett fedezetet nyújt a COVID-19 vírus okozta megbetegedés miatt szükségessé vált sürgősségi orvosi és mentési költségekre is. Az általunk kínált biztosítás fedezetet nyújt az ilyen esetekre is.
Amennyiben útlemondási biztosítással kiegészített kombinált biztosítást kötünk, akkor betegség miatti útlemondás esetén a biztosító a megfelelő orvosi igazolás mellett visszatéríti a befizetett nyaralás árát. Az útlemondás történhet Covid-19 megbetegedés miatt is.

A foglaláshoz szükségünk van az utasok teljes nevére (az útlevélben szereplő módon), lakcímére, mobiltelefon számára, és születési adataira. Indulás előtt legkésőbb 1 héttel szükségünk lesz még az útlevél/útlevelek másolatára is.
A foglaláshoz nem szükséges az útlevél, erre az utazás megkezdése előtt kb 2 héttel lesz szükség, azonban a megadott neveknek azonosnak kell lennie az esetleg később kért útlevélben szereplő névvel!
Az útlevélnek a haza indulástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Bízunk benne, hogy jelen tájékoztató segítséget nyújt a foglalásokkal kapcsolatban felmerült kétségek eloszlatásában. További kérdés esetén állunk rendelkezésükre.

Üdvözlettel:
I Love Bali Center csapata

MIT VIHETEK MAGAMMAL? FELADHATÓ BŐRÖND ÉS KÉZIPOGGYÁSZ?
Ez légitársaságtól függ, általában 23 és 30 kg között van a feladandó bőrönd súlyhatára.
7 kg lehet a kézipoggyász. Egy kis kézitáska vagy laptop táska még ezen felül általában megengedett.
A bőröndöket célszerű megjelölni, nehogy tévedésből más vigye el. Jelölés lehet pl. matrica, szalag, cipőfűző.

MENNYI A REPÜLŐÚT HOSSZA ÉS HOL VANNAK AZ ÁTSZÁLLÁSOK?
Balira Budapestről 1-2 átszállással lehet eljutni.
A repülőjegyeket több hónappal indulás előtt célszerű beszerezni, mivel a jegyárak nagyon gyorsan és akár több hónappal indulás előtt (különösen július/augusztusban illetve a decemberi csúcsszezonban) már akár a duplájára is emelkedhetnek!
Légitársaságtól és útvonaltól, valamint az átszállások számától függően általában 16-24 óra alatt lehet eljutni Balira. Az átszállások lehetnek: Dubai, Dohában, Isztambul, Moszkva, Jakarta, Kuala Lumpur, Szingapúr…

HÁNY REPTÉR TALÁLHATÓ BALIN?
Balin csak egy repülőtér található – a Denpasar Ngurah International Airport. A repülőtérnek két terminálja van, amelyek belföldi és nemzetközi járatokra vannak kijelölve. A repülőtér rendelkezik minden modern felszereltséggel, amely kényelmet nyújt az utasok számára.

SZÜKSÉGEM VAN-E ÚTLEVÉLRE ÉS VÍZUMRA?
Indonézia vízummentes belépést nyújt 140 országba, legfeljebb 30 napig (az érkezés napja és a távozás napja mind a 30 napba beleszámít), és csak turisztikai célokra. A 30. napon el kell hagynia az országot. Fontos megjegyzés: Az útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie, különben Indonézia NEM enged be az országba, a légitársaság pedig NEM enged fel a repülőgépbe. Útlevél szükséges Balira történő utazáshoz, mielőtt utaznál győződj meg arról, hogy útleveled érvényes-e. Pillanatnyilag nem kell Balira sem vízum díjat sem kilépési illetéket fizetni.

MILYEN IDŐZÓNA VAN BALIN?
Magyarországhoz képest +7 óra, a magyar nyári időszámítás idején +6 óra az időeltolódás.

KELL-E BIZTOSÍTÁST KÖTNÖM AZ ÚTRA?
IGEN, mindenképpen szükséges az Utas- és Baleset és Poggyászbiztosítás az út időtartamára!

HOGYAN JUTOK EL A SZÁLLODÁBA?
Ha általunk jössz Balira vagy nálunk foglalod a reptéri transzferedet, akkor mi már a reptéren fogunk várni! Érdemes tudni, hogy Bali nem rendelkezik megfelelő tömegközlekedéssel, ezért vagy taxit bérelsz vagy személyes sofőrt fogadsz fel. Bár csak egy hivatalos repülőtéri taxi szolgálat létezik, de rengeteg “illegális” taxisofőr áll az érkezési csarnokban, akik ajánlják magukat. Ne törődj velük. Vagy utazz hivatalos taxival vagy foglald le nálunk a reptéri transzfert (utóbbi a legbiztonságosabb és legkényelmesebb!).

BALI EGY ORSZÁG?
Nem. Bali egy sziget Indonéziában. Indonézia (kb 300.000.000 millió lakos!) több min 17.000 szigetből áll és Bali egy a sok közül. Bali sziget fővárosa a sziget délnyugati részén fekvő Denpasar.
A festői szépségű sziget ma már világszerte ismert, divatos nyaralóhely, lakóinak mindennapi életét a hindu vallás és a szigorú közösségi hagyományok szövik át. Művészeti és kulturális szempontból is különleges hely a világban, mindenképp egy olyan hely amit látnunk kell!
Bali közvetlen környékén található Lembongan és Penida-sziget, melyek kihagyhatatlanok az idelátogatóknak.

indonesia-map

MILYEN A VALLÁS BALIN?
Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa népességét tekintve, Bali viszont az egyetlen hindu sziget, ahol a lakosság 78%-a hindu vallású. Hindu kultúra a balinézek mindennapos életének része. A többiek muszlim és keresztény vallásúak. Mindennaposak a vallásos és egyéb jellegű ünnepi szertartások. Balit az ezer templom és az istenek szigetének is nevezik.

MILYEN NYELVEN BESZÉLNEK BALIN?
A sziget legjelentősebb nyelve a Bahasa balinéz és az indonéz. A balinéz emberek többsége kétnyelvű és mindkét nyelvet beszéli. A megnövekedett turistaforgalom miatt sokan beszélnek már angolul.

HOGYAN TUDJUK MEGTISZTELNI A HELYI EMBEREKET ÉS SZOKÁSAIKAT?
Balin nem menő dolog az agresszív viselkedés! Mosollyal szinte mindent hamarabb és jobban eltudunk intézni!
Ne simogassuk meg a helyi gyermekek fejét, ez szent testrésznek számít!
A balinézek sokszor késnek, számukra értelmetlen a kapkodás, a rohanás. Nem sietnek. Mi se tegyük.
A balinézek melegszívű és mosolygó emberek. Egy mosoly és a „Terima Kasih” (Köszönöm) kifejezéssel sokszor sok mindent meg lehet oldani. Ha le akarjuk nyűgözni a helyieket, akkor a „Suksuma” balinézül a Köszönöm-öt mondhatjuk. Bali tele van színes és szertartásokkal és látványos kultúrával. Nagyon örülnek, ha érdeklődünk a kultúrájuk felől, fényképeket készítünk róluk. Indonézia többi részétől eltérően Bali hindu vallású, de ha magas iszlám lakosságú területeken a legjobb, ha a nők szerényen öltöznek. Ide tartoznak a Gillis, Lombok, Java stb.

MILYEN AZ IDŐJÁRÁS BALIN?
Bali szigete egész évben látogatható, az időjárás nem befolyásolja jelentősen a programokat, bár célszerű olyan helyi vezetővel utazni aki tudja melyik napszakban merre érdemes kirándulnunk, mert bizonyos helyeken egyes napszakokban eltérő a felhősödés és az eső mennyisége.
Bali szigeten két évszakot különböztetünk meg: a száraz évszak április végétől novemberig, az esős évszak pedig decembertől áprilisig tart. A száraz évszakban valóban kevés a csapadék, meleg, száraz, napsütéses idő van. A széljárás kellemes, júliusban, augusztusban viszont felerősödik egy kicsit (de nem zavaró). A levegő páratartalma kicsit kevesebb, mint az esős évszakban.
Esős évszakban több a csapadék, de ez elsősorban a hegyvidéki területekre érvényes. Bali sziget déli részén viszont – és itt van a szállodák többsége – még az esős évszakban is kevesebb a csapadék. A széljárás gyengébb, vagy éppen semmi, a levegő páratartalma 70-95%.
A hivatalos időjárás jelentést nem érdemes nézegetnünk, mert ezek szinte mindig esőt jeleznek, miközben szinte állandóan süt a nap.
Az óceán vize állandóan meleg (27-31 fok), a homok azonban nem olyan látványos, mint mondjuk a Maldív-szigeteken, több helyen sekély a víz, apálynál bizony előfordul, hogy 50-100 métert is visszahúzódik az óceán. Érdemes helyi vezetőnknél érdeklődni melyik partra mikor érdemes menni.
Bali szigete majdnem az egyenlítőnél van, 11:00 és 15:00 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon!!!
Használjunk minimum 30-as faktorú naptejet, és ismételjük a naptej felvitelét óránként! A napszúrás megelőzésére viseljünk kalapot!

MILYEN RUHÁT VIGYEK MAGAMMAL?
Meleg van kint! Egész évben! Bali, Komodo, Lembongan, Penida és Gili-szigeteken is.
Csak könnyű nyári ruhákat, papucsot és szandált érdemes hozni. Kint nagy és olcsó a választék, így ruhákat ott is lehet vásárolni.

MILYEN AZ ORVOSI ELLÁTÁS?
Jól felszerelt, és külföldieket is ellátó kórházak vannak Balin.
Azonban a kórházakban és az orvosoknál is minden esetben helyben ki kell fizetni az ellátást, illetve a biztosítási kötvény alapján a helyiek felveszik a kapcsolatot a biztosítónkkal és ha minden rendben van csak ezt követően látnak el bennünket!
Az Utasbiztosítás tehát kiemelkedően fontos, hogy érvényes legyen!

MENNYIRE BIZTONSÁGOS BALI?
Bali egyértelműen biztonságos! Mindig is békés sziget volt, az egyetlen az egész indonéz szigetvilágban egészen a 2002 és 2005. évi robbantásokig. A támadások óta azonban az indonéz kormány nagyon komolyan veszi a terrorizmus fenyegetését, és intézkedéseket tesz a jövőbeli támadások megfigyelésére és megelőzésére. Ami az utcai biztonságot illeti, Balin, különösen Ubudban és Sanur beach-en nagyon kevés erőszakos bűncselekmény fordul elő. Legyünk óvatosak és körültekintőek a tengerparti zsebtolvajokkal és késő esti órákban motorkerékpározókkal szemben. Ha Kuta beach-en járunk az esti órákban, akkor kifejezetten figyeljünk értékeinkre, táskáinkra, zsebünkre, mert erre utaznak a Jáváról érkezett muszlimok.

GYEREKEKNEK MENNYIRE AJÁNLOTT BALI?
A trópusi éghajlatnak és a fantasztikus izgalmas tevékenységeknek köszönhetően Bali kiváló üdülőhely kisgyermekes családok számára. Számos üdülőhely, hotel, szálloda gyermekklubot és gyermekgondozási lehetőséget is kínál, így anya és apa pihenhet, tudva, hogy a gyerekek biztonságban vannak.

KAPHATOK-E GYOMORRONTÁST (‘BALI BELLY’) A HELYI ÉTELEKTŐL?
Igen, a helyi ételek az erős fűszerek miatt néha kifognak az emberen. Nagyon hasznos ilyenkor az Immodium és egy kis diéta. Néhány óra alatt helyre hoz bennünket ez a kezelés. Érdemes kerülni az első pár napban a csípős és fűszeres kajákat, míg a gyomrunk hozzászokik. :)
Komolyabb gyomorpanasz esetén orvoshoz kell fordulni.

MILYEN AZ ÉTKEZÉS BALIN?
Nagyon sok különböző, köztük olasz, japán és néhány német étterem található Balin, de érdemes megkóstolni a helyi ételeket, a bátrabbak nagyon olcsón tudnak enni az éjszakai piacokon.
Figyelem! Az árak nem magasak, magyar viszonylatban talán még olcsó is. A legtöbb étterem 10-21% adót és felszolgálási díjat is felszámol, érdemes előre megnézni az étlap alján ezt.
Az indonéz és balinéz konyha erősen fűszerezett.

FOGYASZTHATOK-E CSAPVIZET?
NEM, Indonéziában a csapvíz hasmenést okozhat.
Igyunk palackozott ásványvizet, üdítőt, amit minden boltban lehet kapni.
A jéggel készített italok nyugodtan fogyaszthatók, gyári jeget használnak mindenhol.

VANNAK BOLTOK, SZUPERMARKETEK?
Bali szigeten rengeteg vásárlós hely van! Apró ajándék tárgyakat, ruhákat, ezüst ékszereket kimondottan olcsón vehetünk. Az utcán mindenütt alkudni kell, sok esetben az alku a felajánlott ár 20%-nál kell kezdődjön, így megegyezünk valahol a kezdő ár 40-60%-nál. A hivatalos kereskedelmi egységekben (szupermarket, nagy bevásárló központok) azonban nem lehet alkudni.
Legelterjedtebb boltok az Alfamart, Indomaret, Minimart, Coco Marts, Circle K, melyeket szinte mindenhol találni. A legnagyobb szupermarket a Hardy’s Mall, ahol minden, de tényleg minden kapható! :)

MIT ÉRDEMES TUDNI A BANKKÁRTYÁKRÓL, KÉSZPÉNZRŐL, ATM-RŐL, PÉNZVÁLÁSRÓL?
Rengeteg hivatalos (authorized Money changer) és kevésbé hivatalos pénzváltó és ATM (bankautomata) áll rendelkezésre. Vigyázni kell a váltásnál, egyes helyeken bizony pórul járhatunk! Sose váltsunk sufniban, ahol kézzel írják rá egy táblára az igen jónak ígérkező árfolyamot!!! Ha készpénzt szeretnénk kivenni ATM-ből, azt bankból vagy bankban lévő ATM-ből tegyük. Kerüljük a zsúfolt helyeken, boltokban lévő illetve a sok egymás mellett található ATM-ket!!!
A készpénz kivétel tranzakciós össze banktól eltérő, egyszerre kivehető maximum összeg 3.000.000 IDR (kb 60.000 HUF), melynek költsége kb 2.000 – 2.500 HUF.
Az USD-t és Eurót minden pénzváltó elfogadja. Azonban a 2003 előtt nyomott, szakadt, gyűrődött, festékes USD-vel nem érdemes próbálkoznunk, ezt nem váltják.
Pénzváltáskor mindig legyünk körültekintőek, számoljuk át a kezünkbe vett összeget!
Indonézia hivatalos pénzneme az indonéz rúpia (IDR). IDR-t Magyarországon nem lehet váltani, csak Ázsiában, így valutát (pl. USD, EUR) kell vinni magaddal. Legyünk óvatosak, amikor IDR adunk ki a kezünkből, jól számoljuk meg a nullákat! Árfolyam 100.000 IDR = kb. 2.000 HUF.

MENNYI PÉNZT VIGYEK MAGAMMAL?
Délkelet Ázsia nem drága, sőt olcsó bizonyos termékekben. Balin lehet olcsóan és lehet drágán is étkezni. A Bintang (helyi finom sör) ára 25 000 IDR (500 HUF, 3,3 dl) és 50 000 IDR (100 HUF, 1 l) között van. Napi étkezésre (reggelin kívül) számolni lehet kb 5.000 – 6.000 HUF/fő összeggel. Egy Nasi Goreng (helyi rizses étel) kb 30.000 IDR-be (600 HUF) kerül. Az alkohol és a koktélok sajnos drágák, egy koktél kb 100 000 IDR-be (2.000 HUF) kerül. Lehet behozni alkoholt (pl. pálinka, vodka, whisky) Balira, de a feladandó poggyászba kell beletenni vagy megérkezést követően a Duty Free Shopban megvásárolni. Hivatalosan 1 liter szeszes ital hozható be, amit a vámon ellenőrizhetnek.

VIHETEK-E ALKOHOLT MAGAMMAL?
Lehet behozni alkoholt (pl. pálinka, vodka, whisky) Balira, de a feladandó poggyászba kell beletenni vagy megérkezést követően a Duty Free Shopban megvásárolni. Hivatalosan 1 liter szeszes ital hozható be, amit a vámon ellenőrizhetnek.

SZOKÁS-E BORRAVALÓT ADNI?
Borravalót adni Balin nem kötelező, de méltányolt (értékelik a helyiek). Az éttermek olykor adót, szerviz díjat számolnak fel, melynek értéke 10%-tól akár 25%-ig is terjedhet. HA meg vagyunk elégedve a szolgáltatással, akkor szívesen fogadják a borravalót, de nem várják el.

MILYEN A KÖZLEKEDÉS?
Balin nincs igazi tömegközlekedés. A „Bemo”-t a beszálláshoz le kell inteni, kiszálláskor pedig kopogni kell az ablakon, vagy előreszólni a sofőrnek. A menetdíj nagyon olcsó, de ez is alku tárgya.
Autót vagy motort bérelni nemzetközi jogosítvány birtokában lehet. A közlekedési morál és a szabályok jelentősen eltérnek a nálunk megszokottól. Baleset esetén csak a fehér ember lehet hibás!
Rövid távolságokra célszerűbb taxival közlekedni. Olcsó, de itt is alkudni kell, vagy bekapcsoltatni a taxamétert. Bár ezt este és éjjel nem nagyon teszik meg, tehát még fontosabb az előre alku!
Sok sofőr kínálja szolgáltatását az utcákon, a „transzport” szót emlegetve.
Óvatosnak kell lennünk, mert az előre kialkudott összeg néha nem fedi a valóságot, mivel belépők, parkolók és egyéb címszavakkal elkért további díjakkal bizony meg kell fejelnünk a kialkudott pénzt.

bali beach bali beach 

ÉRDEMES-E VENNI HELYI SIM KÁRTYÁT?
A magyar mobiltelefonok működnek Balin, de érdemes egy helyi SIM kártyát venni, mivel ezzel nagyon olcsón tudunk internetezni és ingyen hívásokat fogadni, indítani. Kártyafüggetlen mobil kell ehhez! A Telkomsel és XL szolgáltatók a legnagyobbak, ahol a Telkomsel egész Indonéziában (így Balin is), az XL pedig csak Balin (kevésbé Lembongan, Penida, Gili-sziget) használható.

KELL-E VINNI HÁLÓZATI ÁTALAKÍTÓT?
Európai konnektor van Balin, így nem kell átalakítót hozni. Ha sok kütyünk van, amit tölteni szeretnénk, akkor érdemes hosszabbítót vagy elosztót hozni.

VAN-E WIFI ÉS HA IGEN HOL?
A Bali Denpasar Ngurah Nemzetközi Repülőtér ingyenes wifi-vel rendelkezik, és könnyen lehet csatlakozni a hálózathoz (240 perc ingyenes). A legtöbb étterem és szálloda ingyenes WiFi-vel rendelkezik.

MI A TEENDŐ A SZÁLLODA ELHAGYÁSAKOR?
A szállodák többségében a szobát déli 12 órakor el kell hagyni az elutazás napján. A csomagokat megőrzésre le lehet adni a recepción, mi magunk pedig még strandolhatunk vagy vásárolhatunk. Ha valakinek este indul a repülőgépe, de a szobát addig igénybe szeretné venni, jelezni kell, és felár ellenében estig ott lehet maradni.

5 LEGFONTOSABB – MIT NE TEGYÜNK 🙁
1. Ne igyunk csapvizet
2. Ne fogyasszunk drogokat
3. Ne sétáljunk felső nélkül (kivétel a tengerparton)
4. Ne érintsük meg a balinéz emberek fejét
5. Ne provokáljuk a majmokat

5 LEGFONTOSABB – MIT TEGYÜNK 🙂
1. Tanuljunk meg pár balinéz kifejezést, mint például Köszönöm- “Terima kasih” és Jó reggelt – “Selamat Pagi”
2. Alkudjunk az árusoknál
3. Adjunk borravalót
4. Legyünk óvatosak az Arak-kal (helyi rizspálinka)
5. Együnk sok-sok gyümölcsöt

egwegeg4z